Tuesday, October 31, 2006

Tieteellinen koe

mietteitä maaliskuussa 2006

17.3.

Yritin kävellä oikopolkua pitkin korjaamolle, mutta eksyin ja tulin tehneeksi satojen metrin ylimääräisen lenkin joillakin epämääräisillä puistopoluilla ja välillä lähes umpihangessa. Paluumatkalla tapahtui vielä niin, että kamera lensi kädestäni hankeen ja upposi syvälle lumeen. Kameran hihna tarttui vahingossa jotenkin sormeeni, ja siksi kamera viskautui kädestäni. Kaivoin kameran hangesta yritin kuivailla sitä. Toivottavasti siihen ei tullut vikoja. Se oli todella pahasti lumen peittämä. Lunta oli linssissäkin. Lumi oli märkää, koska ilma oli lämmin.

Autokorjaamoa kohti kävellessäni tein “tieteellisen kokeen”, jonka tulokset valokuvasin. Koe oli se, että lähdin kävelemään tien keskellä olevalta korokkeelta päin punaista valoa. Huomasin nimittäin, että ehdin vielä hyvin kävellä ennen kuin valoissa odottavat autot lähtevät liikkeelle. Sen jälkeen joutuisin odottamaan ties kuinka kauan. Olin kävellyt korokkeelle samaan aikaan erään naisen kanssa, ja nainen jäi laillisuusihmisenä odottamaan valon vaihtumista. Ylitettyäni tien jatkoin saman tien toisenkin tien yli, ja tämän ylityksen voin tehdä vihreän valon palaessa. Tässä vaiheessa kaivoin kameran esiin, sillä halusin ottaa valokuvan sillä hetkellä, kun nainen ja hänen seurassaan ollut mies lähtisivät kävelemään tien yli. Valokuvasta voisi nähdä, kuinka paljon voitin matkassa ylittäessäni tien punaisen palaessa.

Kun nainen ja mies lähtivät liikkeelle, otin kuvan ja jatkoin matkaa. Seurasin kuitenkin edelleen, mitä takana tapahtuu, ja huomasin, että nainen ja mies jäivät odottamaan toisen liikennevalon taakse - sen joka oli näyttänyt minulle vihreää. Kävelin takaperin kamera kädessäni ja odotin, milloin nainen ja mies lähtisivät kävelemään. Kun he lähtivät, nappasin kuvan. Tämä toinen kuva todistaa sen, että kävelemällä päin punaista yhden lyhyen kaistan yli saa hetkessä noin 150 metriä etumatkaa sellaiseen henkilöön verrattuna, joka ei kävele päin punaista. Tekemäni tieteellinen koe osoitti, että rikos kannattaa.

Täsmennyksenä totean sen, että en pidä punaista päin kävelemistä moraalisessa mielessä rikoksena, koska siitä ei aiheudu vahinkoa kenellekään. Toisaalta pidän monia lain sallimia tekoja moraalisessa mielessä rikoksina, koska niistä aiheutuu vahinkoa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home