Ote kirjasta Valta ja Vapaus (s. 258 - 270) osa II
Äänestysten tekninen järjestely
Se, miten kansalaisten mielipiteet saadaan kuuluviin, on sivuseikka. Siihen kullakin ajalla on oma vastauksensa. Suunnitelma, joka olisi hyvä tänään, ei ehkä olekaan hyvä huomenna. Varmaa on kuitenkin se, että aina on olemassa menetelmiä kansanvallan toteuttamiseksi. Kyse on pelkästään siitä, tahdotaanko kansanvalta toteuttaa. Jos on tahtoa, käytännön kysymykset kyllä ratkeavat. Ihmiskunta, joka on kyennyt saamaan miehen kuuhun ja takaisin, pystyy kyllä keksimään keinon, jolla selvitetään, mitä mieltä peräkylän Paavo on sukunimilaista. Jos joku väittää, että teknisiä mahdollisuuksia ei ole, hän on joko täysin tyhmä, tai hän valehtelee. Tekniikka kykenee tuomaan vallanpitäjät olohuoneisiimme, sen on kyettävä toimimaan myös vastakkaissuuntaisesti.
Poliitikot ovat joskus ehdottaneet kansanäänestyksen käyttöönottoa. Sen avulla ratkaistaisiin jokin pulmallinen kysymys silloin tällöin. Kansanvalta olisi täten muka täydellistä. Näin ei kuitenkaan ale, vaan puheet kansanäänestyksestä ovat suoranaista harhauttamista.
Kansanäänestys ei merkitsisi mitään oleellista uutta mm. siksi, että kansalaiset eivät itse saisi päättää mistä äänestetään, ja mitkä ovat vaihtoehdot, ja siksi, että kansanäänestyksiä voitaisiin järjestää vain harvoin ja vain muutamista asioista. Puheet kansanäänestyksestä ovat todella suorastaan petollisia. Niillä pyritään luomaan kuva, että ollaan jo lähes täydellisessä kansanvallassa, josta eteneminen ei enää onnistu kuin äärimmäisillä ponnistuksilla ja hyvin kalliisti.
Kansanäänestyshän maksaa. Se on kömpelö ja hankala toimenpide, johon ei parhaassa tapauksessakaan voi turvautua kuin harvoin. Siitä kuitenkin puhutaan, koska näin puhuja saa mainetta kansanvallan puolustajana, ja toisaalta ihmisille tulee käsitys, että kansanvallan laajempi toteuttaminen on mahdotonta sen hankaluuden ja kalleuden takia. Kansanäänestyksestä puhutaan, jotta kenellekään ei vahingossa tulisi mieleen etsiä muita ratkaisuja. Vanhanaikainen ja kallis kansanäänestys on vallanpitäjien mukaan ainoa ajateltavissa oleva laajennus nykyiseen jo lähes täydellisenä pidettyyn kansanvaltaan. Kun se ollaan otettu käyttöön, ollaan heidän mukaansa jo äärimmäistäkin äärimmäisemmässä kansanvallassa, josta ei enää voi edetä.
Tosiasiassa perinteinen kansanäänestys äänestyslippuineen ja äänestyspaikkoineen ei merkitse oleellista lisäystä nykyiseen demokratiaan. Vaikka kansanäänestyksiä järjestettäisiin useita vuodessa, oltaisiin silti hyvin kaukana todellisesta kansanvallasta. Kansanäänestyksen käyttäminenhän ei nimittäin muuta miksikään sitä tosiasiaa, että eräillä ihmisillä maassa on valtaa ja lopuilla ei sitä ole. Ei eriarvoisuus sillä poistu, että kansalaisten annetaan tehdä pari kolme valikoitua päätöstä vuodessa vallanpitäjien tehdessä kaikki muut. Sitä paitsi kansanäänestystä tuskin edes käytettäisiin paria kolmea kertaa vuodessa, pikemminkin pari kolme kertaa kahdessakymmenessä vuodessa. Kansalla on oltava oikeus vaikuttaa kaikkiin asioihin, ei ainoastaan niihin muutamiin, jotka vallassa olevat poliitikot antaisivat kansan ratkaistaviksi.
Oikeastaan kansanäänestyksen käyttöönotto parantaisi vallassa olevien poliitikkojen asemaa. Vaikeat asiat he voisivat nimittäin antaa kansan päätettäviksi ja näin välttyä mahdolliselta epäsuosiolta, mikäli päätökset ajanoloon osoittautuisivat vääriksi. Illuusio kansan muka tekemistä päätöksistä vähentäisi poliitikkojen vastuuta - mutta ei heidän valtaansa. Vallassa olijoille on sinänsä samantekevää mitä tehdään. Ainoa mikä merkitsee on se, että toimenpiteiden on edistettävä heidän valtaansa ja vallassa pysymistänsä. Kaikki muut ovat sivuseikkoja.
Todellinen, vallan ja vapauden tasajakoon perustuva kansanvalta merkitsee jatkuvaa kansanäänestystä. Se merkitsee sitä, että yhteiset päätökset tekee kansa eivätkä vallassa olevat poliitikot. Tähän on pyrittävä. Ei tehottomien ja laajassa mitassa mahdottomien kansanäänestysten kautta, vaan kokonaisvaltaisen uudelleenajattelun myötä. Vanhat kalkkiutuneet ajatukset on hylättävä ja etsittävä uutta.
Eräs lupaavan tuntuinen ratkaisu todellisen kansanvallan käytännön toteuttamiselle on mikroelektroniikka. Mikäli se yhä kehittyy kuten tähänkin asti, saavutetaan pian vaihe, jolloin kansanvaltaa voidaan toteuttaa helposti ja halvalla (suhteellisen halvalla ainakin) tietokonejärjestelmien avulla. Sen sijaan, että kansanedustajat painaisivat äänestysnappia eduskuntatalossa, kansalaiset itse painavat äänestysnappia kotonaan. Koko maa voidaan muuttaa yhdeksi suureksi eduskuntasaliksi, jossa kukin istuu näyttöpäätteensä ääressä kotonaan ratkomassa kansakunnan asioita.*
* (kansanedustajan työ on toki muutakin, ja nimenomaan muuta, kuin napin painamista)
Täydellinen kansanvalta ei toteudu yhdessäkään maassa lähivuosina, se on selvä. Kukaan ei toisaalta pysty tarkkaan ennustamaan kuinka pitkälle tietokonetekniikka kehittyy esimerkiksi seuraavien parinkymmenen vuoden aikana. Niinpä nyt olisi aivan turhaa ryhtyä kehittelemään kansalaisten päätäntäjärjestelmää, joka olisi tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisesti vasta vuosikymmenten kuluttua. Tämänhetkiset parhaatkin suunnitelmat voivat tuolloin olla lähinnä tekniikan museon rekvisiittaa. Tavoitteita voidaan asettaa ja kaavailuja voidaan tehdä, mutta tarkkojen suunnitelmien aika ei ole vielä. Kansakuntien on itse aikanaan kehitettävä omat kansalaisten päätäntäjärjestelmänsä omia erikoisolosuhteitaan ja ajan henkeä parhaiten vastaaviksi.
Vaikka päätäntäjärjestelmien tarkkoja yksityiskohtia ei nyt vielä kannata suunnitellakaan, perusajatuksen on kuitenkin oltava se, että kansalaisten tulee voida äänestää kaikista asioista kotonaan. Äänestyksen tulee olla nopea, varma ja vaivaton. Tähän tulevaisuuden tekniikalla on varmaan tarjottavanaan monia käteviä ratkaisuja. Voisiko joskus olla olemassa jopa laite, jolle kansalainen voisi kotonaan puhua asioistaan ja tehdä ehdotuksia? Kukapa tietää. Joka tapauksessa jokainen uusi tietotekniikan edistysaskel pitäisi valjastaa kansanvallan syventämisen ja rikastamisen palvelukseen. Ei kansan alistamiseen ja kontrolloimiseen, kuten tähän asti on tehty.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home