Saturday, December 17, 2011

Vakavia rikoksia!

Helsingin Sanomissa oli järkyttävä rikosuutinen Pohjanmaalta. Vuonna 1984 syntynyt nainen - mitähän merkitystä syntymävuodella on - oli jäänyt kiinni ylinopeudesta. Vauhtia oli ollut 131 kilometriä tunnissa.


Samoihin aikoihin lehdessä oli uutinen myös erään miehen jäämisestä kiinni täsmälleen saman suuruisesta ylinopeudesta. Näyttää olevan mystinen luku tuo 131 km/h. Iisalmen Sanomat:


”Sonkajärveläinen noin 30-vuotias mies hurjasteli perjantai-iltana Iisalmentiellä henkilöautollaan melkoista kyytiä. Kello kuuden aikoihin ajellut mies kellotti lukemikseen 131 kilometriä tunnissa. Kyseisessä paikassa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.

Asiaa tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuljettaja määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.”


http://www.iisalmensanomat.fi/uutiset/yla-savo/törkeää-ylinopeutta-sonkajärvellä/400159


Pohjanmaalta uutisoitu vuonna 1984 syntyneen naisen ajama 131 km/h ylinopeus oli tapahtunut Maalahdessa. Samalta paikkakunnalta löytyi vanhempi uutinen naisen kuolemasta hirvikolarissa.


http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nainen+kuoli+hirvikolarissa+Maalahdessa/1135230273626


Naisen kuolemasta kertova juttu on suunnilleen yhtä pitkä kuin lehdessä ollut ylinopeusuutinen, joten ihmisen kuoleman uutisarvo on sama kuin 131 km/h nopeuden.


Auto kulki 131 kilometrin tuntinopeudella.


Nainen kuoli onnettomuudessa.


Yhteiskunnallisesti yhtä merkittäviä asioita?


Mutta jos on kyseessä julkkis, joka ajaa 131 kilometriä tunnissa, se onkin jo Ilta-Sanomien etusivun juttu. Ylinopeus on nykyisin yhtä merkittävä uutinen kun henkirikos. Ajaminen autolla 131 kilometriä tunnissa on uutisarvoltaan saman luokan rikos kun ihmisen tappaminen.


Eihän puukotuksistakaan kerrota kuin muutaman rivin pikku-uutisessa.


Viisikymmentä vuotta sitten päätiet suunniteltiin profiililtaan suuriin nopeuksiin. 1950-luvulla nimittäin vielä kuviteltiin, että kun autot kehittyvät, myös nopeudet lisääntyvät. Kulkivathan nimittäin jo parhaat 1950-luvun autot yli 200 kilometrin tuntinopeutta. 131 kilometrin tuntinopeus ei ollut vauhti eikä mikään.


Kun nyt joku ajaa 131 kilometriä tunnissa maantiellä, joka ehkä on alunperin suunniteltu 160 kilometrin tuntinopeuteen, hänen hirveästä rikoksestaan kirjoitetaan sanomalehdessä. Ajat ja arvot ovat todella muuttuneet.


Jos kehitys jatkuu samaan suuntaan, en uskalla enää edes kuvitella, mitä 30 vuoden päästä seuraa 131 kilometrin tuntinopeudesta, mikäli autot silloin vielä kulkevat niin kovaa. Arvelen, että rangaistuksena on ajokortin menettäminen loppuiäksi, ehdotonta vankeutta, auton tuomitseminen valtiolle ja suuren rahakorvauksen (sakko tms.) vaatiminen. Ja jos joku vielä 60 vuoden päästä syyllistyy samaan hirveään rikokseen, hänet teloitetaan saman tien maantien varressa. Silloin 131 kilometrin tuntinopeudella ajaminen on jo julistettu terrorismiksi ja rikokseksi ihmisyyttä vastaan. Ainoastaan etuoikeutettu poliisieliitti, joka siinä vaiheessa on nostettu jo täyden jumalan arvoon nykyisestä puolijumaluudesta, saa ajaa rajoittamatonta vauhtia super-erikoisautoillaan.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home